Geassocieerd directeur

M HKA, het museum voor hedendaagse kunst van de Vlaamse Gemeenschap, is klaar om zichzelf te transformeren tot een volwaardig Europees museum voor hedendaagse kunst met een permanente collectiepresentatie, optimale tentoonstellingsruimtes, een onderzoeksvleugel en een forumcomponent voor publieke evenementen, gericht op zowel een breed publiek als deelgroepen.

  • M HKA, Antwerpen
  • Type: Voltijds
  • Deadline: 17/2/2019

Over deze job

De geassocieerd directeur zal deel uitmaken van het managementteam, samen met de algemeen directeur, de zakelijk directeur, het hoofd van de afdeling Collectie & Onderzoek en het hoofd van de afdeling Communicatie & Marketing. De geassocieerd directeur rapporteert aan de algemeen directeur en leidt de curatoren, de producenten en het Cinema Zuid-team en neemt een proactieve rol op naar de communicatie -, marketing – en bemiddelingsteams.

De geassocieerd directeur zal verantwoordelijk zijn voor de planning, uitvoering en succesvolle publieke positionering van de tentoonstellings- en evenementiële programma’s. Deze zullen drie verschillende ambities samenbrengen. Ze zullen het internationaal profiel van het M HKA als een innovatieve instelling onderhouden. Ze zullen zowel een ruim als divers publiek aanspreken en een breder bereik van bezoekers aantrekken. Tot slot zullen deze programma’s een combinatie zijn van deze twee uitdagingen met een levendige interesse in de artistieke ontwikkelingen in de multipolaire wereld van vandaag en ons bruisend segment van de West-Europese scène, met Antwerpen en Vlaanderen als deel van ‘Eurocore’, de Benelux/Noord-Frankrijk en het Rijnland.

Het jaarlijkse tentoonstellingsprogramma omvat drie grote tentoonstellingen, drie middelgrote tentoonstellingen en kleinschalige visuele presentaties die gerealiseerd worden in dialoog met de betrokkenen (‘constituencies’) van het museum (zoals kunstenaars, onderzoekers en verzamelaars of sociale bewegingen). Momenteel bestaat het evenementenprogramma uit kunstenaarsgesprekken, het jaarlijkse op performance gebaseerde ‘Art’s Birthday’, boekpresentaties en andere ad-hocevenementen, en de programmering van Cinema Zuid.

De geassocieerd directeur zal nauw samenwerken met de algemeen directeur bij de omvorming van het M HKA naar zijn nieuwe horizon na 2026, zowel op het vlak van programmering als van infrastructuur en, niet in het minst, de communicatiestrategie. De geassocieerd directeur is verantwoordelijk voor het verder versterken van het profiel van de instelling via haar publieksgerichte functies en door het versterken van de evenemententiële programmering, Dit vraagt om iemand die gedreven wordt door kunst en de aanwezigheid ervan in de samenleving, die de capaciteit heeft om zowel opkomende als historische ontwikkelingen te zien die waargemaakt kunnen worden in het heden, met een relevante opleiding, die een goed track record op het vlak van hedendaagse kunst, een bekwaam organisator die gestimuleerd wordt door sociale interactie en in staat is om mensen te coachen en samen te brengen. De kandidaat moet vloeiend Engels en Nederlands spreken – of bereid en in staat zijn relatief snel Nederlands te leren – en een vlot schrijver en communicator zijn. Kennis van andere talen, zoals Frans, Duits, Russisch, Chinees, Spaans of Arabisch, is een belangrijk pluspunt.

Bijkomende info

Gepost op 2019-01-16