Stagiair Rubensdocumentatie – Digitizing the Corpus Rubenianum Ludwig Burchard

 • Rubenshuis-Rubenianum, Antwerpen
 • Type: Stage
 • Deadline: 30/6/2024

Over deze job

De Rubensdocumentatie van het Rubenianum is uniek en één van de rijkste documentaire collecties over het oeuvre van één kunstenaar. De collectie beoogt een volledig inzicht te geven in het werk van de Antwerpse meester, aan de hand van talloze foto’s, notities van verscheidene Rubensonderzoekers, correspondentie, literatuurexcerpten en ander materiaal. Deze documentatie vormt de basis voor het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard: de meest omvangrijke catalogue raisonné ooit gewijd aan één kunstenaar. Het meerjarig project Digitizing the Corpus Rubenianum Ludwig Burchard zet de boeken om in digitale vorm én vult ze aan met nieuwe gegevens.

Afhankelijk van de interesses van de student wordt een takenpakket samengesteld. Dit kan bestaan uit:

 • Registratie van digitale kunstwerkrecords in RKDimages. Je werkt rond één bepaald Corpusvolume en registreert de Rubenswerken rond dit thema in een van de belangrijkste kunsthistorische databanken ter wereld. Je leert werken met Adlib.
  Leergebieden: collectieregistratie, databanken, thesauri.
 • Digitalisering van fotomateriaal uit de Rubensdocumentatie en verzamelen van digital born online fotomateriaal. Je zoekt naar de meest kwalitatieve foto van werken uit Rubens’ oeuvre en leert daarbij meer over de bijhorende auteursrechten. Je scant originele foto’s uit de documentatie.
  Leergebieden: digitalisering van foto’s, beeldbeheer, auteursrechten.
 • Inklasseren van losse stukken een addenda in de Rubensdocumentatie. Je werkt rond één bepaald thema uit het oeuvre van Rubens en verdiept je hier volledig in.
  Leergebieden: archivering en kunstwerkdocumentatie, oeuvrecatalogi, behoud en beheer.
 • Herpakken van de Rubensdocumentatie. Je herordent, schoont en herpakt de fysieke documentatiemappen over de werken van Rubens. Deze bevatten de originele archiefstukken van kunsthistoricus Ludwig Burchard. Je vult ook de inventaris in Excel aan en registreert deze in het archiefbeheersysteem (ArchivesSpace).
  Leergebieden: archivering en kunstwerkdocumentatie, inventarisatie, behoud en beheer.

Bijkomende info

 • Ben je student in de richting kunstwetenschappen of een aanverwante studie en ben je geïnteresseerd in deze onbetaalde stage? Stuur dan een mailtje met cv en motivatie naar elise.gacoms(a)antwerpen.be.

Gepost op 2023-09-25