Doctoraatsbeurs architectuur- en kunstgeschiedenis vroegmoderne tijd

De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid, en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel. Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 4.000 medewerkers zijn we de grootste Nederlandstalige werkgever, in de privésector, in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn.

  • Vrije Universiteit Brussel, Brussel
  • Type: Voltijds
  • Deadline: 7/6/2024

Over deze job

Je zal voltijds werken aan een doctoraat in het domein van de architectuur- en kunstgeschiedenis in de vroegmoderne tijd. Je werkt mee aan het vierjarige onderzoeksproject “Flanders in Florence: Architectural Exchanges from North to South, 1400-1600”, gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) en geleid door Pieter Martens (VUB) in samenwerking met Gianluca Belli (Università degli Studi di Firenze).

Dit project onderzoekt voor het eerst de rol van ‘Le Fiandre’ voor de architecturale cultuur van Firenze in de periode 1400-1600. Het wil niet betogen dat er een grote Vlaamse invloed is geweest op de Florentijnse renaissancebouwkunst, maar nagaan hoe de vele commerciële, artistieke en politico-militaire banden met de Lage Landen de architecturale cultuur in Firenze hebben verrijkt. De impact van Vlaamse schilderijen op de Florentijnse kunst is goed onderzocht, maar de transfer van architecturale ideeën, beelden en materialen van ‘Vlaanderen’ naar Firenze vormt nog een blinde vlek in studies over de internationaliteit van de Florentijnse renaissance.

Als je geselecteerd wordt, zal jij bijdragen aan de doelstellingen van het project door je in jouw doctoraatsproefschrift te concentreren op het deel van het project dat de interacties tussen architectuur en de beeldende kunsten analyseert. Je onderzoek zal gaan over:

  • het werk van Vlaamse glazeniers en glasschilders in Firenze;
  • de aanwezigheid van Vlaamse schilderijen in Florentijnse gebouwen, met inbegrip van hun inhoud, receptie en ruimtelijke setting;
  • de architectuur afgebeeld in Vlaamse kunstwerken (schilderijen, wandtapijten, prenten, tekeningen) die zich in Firenze bevonden en/of gemaakt werden voor Florentijnse opdrachtgevers;
  • Vlaamse invloeden op Florentijnse afbeeldingen van de gebouwde ruimte.

Bijkomende info

Gepost op 2024-04-29