Functioneel analist digitaal erfgoed bij meemoo

Samen met organisaties in cultuur, media en overheid zet meemoo zijn schouders onder de zorg voor en het gebruik van hun (digitaal) archief. Concreet digitaliseren en archiveren we Vlaams archiefmateriaal voor 180 organisaties en ontsluiten het voor verschillende doelgroepen. Daarnaast ondersteunen we organisaties en kunstenaars met raad en daad, via kennisplatformen, samenwerking in projecten en het beantwoorden van praktijkvragen. Meemoo bestaat op dit moment uit meer dan 65 medewerkers en is gevestigd in Gent.

  • meemoo, Gent
  • Type: Voltijds
  • Deadline: 10/3/2024

Over deze job

Ofwel ga je aan de slag als functioneel analist voor hetarchief.be, het webplatform waarop we +1,5 miljoen archiefitems van ruim 140 Vlaamse organisaties doorzoekbaar en vindbaar maken voor verschillende doelgroepen. Vandaag gaat het enkel om audiovisueel erfgoed, binnenkort komen daar ook kranten en in een latere fase fotomateriaal bij. In deze rol vorm je de schakel tussen de noden en wensen van de eindgebruikers van hetarchief.be, onze contentpartners en je collega’s die het platform verder ontwikkelen, zoals projectmanager Ineke, productowner Maaike en de (externe) ontwikkelaars. Daarbij weet je niet alleen hetarchief.be tot in de kleinste kieren te doorgronden, je duikt ook in de details van andere platformen en processen die aan hetarchief.be gelinkt zijn. Je genereert inzichten om de gebruiksvriendelijkheid van het platform te verbeteren, en werkt samen met de externe ontwikkelaar om de rapportering over de platformprestaties op te zetten.

Ofwel help je als functioneel analist mee om het Hermes-project te lanceren. Het doel van dit project? Audiovisuele (media)content uit het verleden beter zichtbaar en bruikbaar maken. Om dat te doen moeten we een helder model creĆ«ren om de rechtenstatus van elk item te omschrijven. Een model dat ook breder inzetbaar is: bruikbaar voor de ruimere media- en cultuursector, en gebaseerd op internationale standaarden en praktijken. We willen er in dit project ook voor zorgen dat er een pak meer materiaal online te bekijken of te beluisteren wordt. Daarnaast willen we onderzoeken hoe we hetarchief.be kunnen uitbreiden met de mogelijkheid om content uit te wisselen, en dit aftoetsen met een aantal pilootgebruikers. Als analist onderzoek je wat daarvoor nodig is, en teken je dit uit in processen en wireframes. Je gaat hierover in overleg met stakeholders en werkt hiervoor samen met interne collega’s zoals Yfa. /p>

In beide functies:

  • bepaal je mee de scope van nieuwe ontwikkelingen en breng je prioriteiten aan.
  • ben je verantwoordelijk voor de documentatie: je giet gewenste functionaliteiten in heldere omschrijvingen en brieft deze via tickets door naar de ontwikkelaars. Je tekent processen uit en illustreert de gebruikersflow aan de hand van wireframes, waarin je de essentie weet te vatten. Je schrijft (bug)tickets en volgt ze op.
  • neem je initiatief om nieuwe ontwikkelingen en functionaliteiten uitgebreid te testen.
  • verzamel je samen met collega’s feedback bij stakeholders, partners en gebruikers. Je signaleert hiaten en formuleert vragen waarop je nog antwoord nodig hebt.
  • pen je verslagen neer, stel je vergaderagenda’s op en bereid je overzichten voor met het oog op meetings met het management of de stuurgroep.

Bijkomende info

Gepost op 2024-02-06