Junior onderzoeker Leerling-Meester II

Musea Brugge? Dat zijn topmusea en -monumenten in het hart van UNESCO-Werelderfgoedstad Brugge. Dat zijn collecties van wereldniveau en een bruisende, eigentijdse organisatie met medewerkers boordevol ambitie, passie en kennis. Musea Brugge is een Vlaamse cultureel-erfgoedinstelling en behoort tot de (inter)nationale top van de erfgoedsector. Jaarlijks komen bijna een miljoen bezoekers bij ons over de vloer om die indrukwekkende collecties en gebouwen te bewonderen. We organiseren knappe, relevante tentoonstellingen en evenementen en bouwen samen aan dynamische plekken in de stad waar iedereen zich welkom kan voelen. Met Musea Brugge willen we het publiek prikkelen en aanzetten tot dialoog en reflectie, met elkaar en met onze musea. Werken bij Musea Brugge is werken in een boeiende, inspirerende en kwaliteitsvolle werkomgeving waar je het beste uit jezelf naar boven kan halen.

  • Musea Brugge, Brugge
  • Type: Voltijds

Over deze job

In 2022-2023 werkte Musea Brugge aan de verdiepende registratie en online ontsluiting van 874 figuurtekeningen uit de deelcollectie Academie, Prentenkabinet Brugge onder de noemer ‘Leerling-Meester’. In 2024-2025 kan Musea Brugge hierop verder werken dankzij een nieuwe projectsubsidie van Vlaanderen. De focus ligt nu op netwerkvorming van Brugse kunstenaars en academische lespraktijken in een internationaal perspectief, onder de noemer ‘Leerling-Meester II: de lokroep van het buitenland’. Dit willen we uitwerken samen met enkele sterke internationale partners: Academia Belgica en Villa Medici in Rome, INHA in Parijs en RKD in Den Haag. Via RKD en INHA kunnen we de onderzoeksresultaten meteen internationaal ontsluiten in hun databases.

Als junior onderzoeker werk je full time onder de vleugels van de conservator schilderkunst en prentenkabinet in het team collectieonderzoek (afdeling Collectie) en focus je op de verdiepende registratie, het onderzoek, de netwerkanalyse, en de wetenschappelijke ontsluiting. Jouw takenpakket bestaat uit:

  • Verdiepende registratie, optimale conservatie en digitalisering van 300 academietekeningen en werken van de 13 geselecteerde kunstenaars.
  • Verdiepend onderzoek i.s.m. Academia Belgica en Villa Medici over de kunstenaars en hun trajecten, waarbij twee onderzoeksvragen centraal staan: 1. In welke mate was er uniformiteit binnen de lespraktijken aan academies op nationaal en internationaal niveau? 2. Hoe verliep het parcours van alumni die kozen voor een internationale carrière na hun opleiding aan de Academie Brugge?
  • Duurzame ontsluiting onderzoeksresultaten in een internationaal wetenschappelijk netwerk: IIIF-ontsluiting op collectie.museabrugge.be, publicatie van de objecten en vervaardigers op Wikidata en Wikimedia, registratie van nieuwe vervaardigers en verrijking van bestaande vervaardigers in de databases van RKD en INHA, uittekenen van kunstenaarsnetwerken via netwerkanalyse, publicatie van een wetenschappelijk artikel over netwerken vervaardigers, deelname aan een internationaal congres en duurzame ontsluiting via BRON.

Bijkomende info

Gepost op 2024-03-29