Medewerker burgerparticipatie

Histories is dé dienstverlenende erfgoedorganisatie voor erfgoedvrijwilligers. Vanuit onze uitvalsbasis in Brussel ondersteunen we heemkundigen, genealogen, traditiedragers, metaaldetectoristen en andere mensen en organisaties die vanuit passie zorgdragen voor cultureel erfgoed. We zorgen dat hun verenigingen veerkrachtig blijven en hun bijdrage aan ons erfgoed en gemeenschapsleven beter gezien en gehoord wordt.

  • Histories vzw, Brussel
  • Type: Beroepsinlevingsstage (BIS)
  • Deadline: 27/5/2024

Over deze job

Samen met FARO onderzoeken we erfgoedraden en andere instrumenten waarmee gemeenten burgerparticipatie aan erfgoedbeleid organiseren). Daarmee inspireren we de lokale erfgoedraden die in 2025 opnieuw worden samengesteld. Daarnaast organiseren we workshops om de praktijkvoorbeelden en instrumenten die we in het project ‘Weeg mee(r) op lokaal erfgoedbeleid’ hebben verzameld samen met erfgoedverenigingen in praktijk te brengen.  Hecht je veel belang aan participatie en zijn stuurgroepen en adviesraden echt je ding? Dan zal je je bij dit traject als een vis in het water voelen. 

Heel wat bestuursleden worstelen met het zakelijk beheer van hun vereniging. Histories maakt complexe thema’s zoals verzekeringen, wetgeving en financiën inzichtelijk via heldere praktijktips en toegankelijke webinars. Wil jij erfgoedverenigingen helpen door het bos de bomen te zien? Dan is deze uitdaging misschien iets voor jou. 

Hou je bovendien van afwisseling en wil je leren om meerdere balletjes in de lucht te houden? Solliciteer dan voor deze boeiende inlevingsstage en scherp gedurende zes maanden je competenties, je zakelijke kennis en contacten met het brede erfgoedveld verder aan.  

Wat kan je bij ons ervaren?

  • Je leert een zeer diverse groep van erfgoedvrijwilligers kennen, die een onbetaalbare bijdrage leveren aan de zorg voor ons erfgoed. 
  • Je legt contacten met diverse actoren in het professionele erfgoedveld en de ruimere cultuursector. 
  • Je gaat actief aan de slag met (burger)participatie. 
  • Je vertaalt zowel theoretische concepten als goede praktijkvoorbeelden naar bruikbare instrumenten voor de brede groep van erfgoedvrijwilligers. 
  • Je vertaalt regelgeving naar de praktijk van erfgoedvrijwilligers en zoekt mee naar de beste vorm om deze online te ontsluiten. 
  • Je ervaart hoe beleid tot stand komt. 

Bijkomende info

Gepost op 2024-05-06