Projectleider digitaal erfgoed bij meemoo

Samen met organisaties in cultuur, media en overheid zet meemoo zijn schouders onder de zorg voor en het gebruik van hun (digitaal) archief. Concreet digitaliseren en archiveren we Vlaams archiefmateriaal voor 180 organisaties en ontsluiten het voor verschillende doelgroepen. Daarnaast ondersteunen we organisaties en kunstenaars met raad en daad, via kennisplatformen, samenwerking in projecten en het beantwoorden van praktijkvragen. Meemoo bestaat op dit moment uit meer dan 65 medewerkers en is gevestigd in Gent.

  • meemoo, Gent
  • Type: Voltijds
  • Deadline: 10/3/2024

Over deze job

In het Hermes-project maken we audiovisuele (media)content uit het verleden beter zichtbaar en bruikbaar. Als projectverantwoordelijke ben je de drijvende kracht achter spoor 1 en 2. Daarin creëren we enerzijds een helder model om de rechtenstatus van elk item te omschrijven, gebaseerd op internationale standaarden en praktijken én ook breder inzetbaar voor de ruimere cultuursector. Daarnaast willen we er in dit project voor zorgen dat er een pak meer materiaal online te bekijken of te beluisteren wordt. Anderzijds willen we onderzoeken hoe we ons bestaande platform hetarchief.be kunnen doorontwikkelen om de uitwisseling van content mogelijk te maken, en dit toetsen met pilootgebruikers. Naast het projectmanagement neem je ook een aantal operationele taken op jou./p>

Concreet:

  • coördineer je de planning, bewaak je de samenhang van de diverse activiteiten binnen het project en stroomlijn je die in het kader van op te leveren deliverables. Je waakt over de projectdoelstellingen en houdt de timing en budgetten in de gaten.
  • zorg je voor een goede communicatieflow zodat betrokken collega’s op de hoogte blijven van de projectvoortgang, inspraak krijgen en expertise kunnen delen.
  • hou je rekening met de vragen en bezorgdheden van gebruikers en stakeholders, en voorzie je oplossingen en werkbare compromissen.
  • overleg je doorheen de looptijd van het traject met de betrokken manager(s) over de projectaanpak en eventuele strategische keuzes.
  • verdiep je je in de gedetailleerde werking van platformen en processen, en duik je mee in de voorbereidende analyses en documentatie.
  • ben je verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van functionaliteiten op hetarchief.be die de weergave van rechtenlabels en het uitwisselen van materiaal mogelijk zullen maken.
  • is een nauwe samenwerking met collega’s en externe betrokkenen cruciaal in je rol. Afstemmen doe je niet alleen met de functioneel analist van het Hermes-project en je collega’s bij hetarchief.be, maar bijvoorbeeld ook met juristen en de andere teams binnen meemoo.

Bijkomende info

Gepost op 2024-02-06