Stagiair
Onder Raakvlak vallen vier cellen: het onroerenderfgoeddepot ‘De Pakhuizen’, de cel IOED Brugge en Ommeland, de cel Aardewerk archeologisch onderzoek en de cel Stadsarcheologie. Met het hele team van Raakvlak staan we altijd klaar om onze passie voor archeologie, depotwerking, bouwkundig en landschappelijk erfgoed te delen met het brede publiek.
- Raakvlak, Brugge
- Type: Beroepsinlevingsstage (BIS)
- Deadline: 23/3/2025
Over deze job
In de gloriedagen van middeleeuws Brugge woonden zo’n 45.000 mensen in de binnenstad, ruim het dubbele van vandaag. Er was dus een enorme nood aan water van goede kwaliteit, niet alleen als drinkwater, maar ook om de vele ambachten en handelaars te bevoorraden. Op het einde van de dertiende eeuw werd daarom overgegaan tot de aanleg van een innovatief en grootschalig waterbevoorradingssysteem. Dat systeem, gekend als ‘de moerbuizen’ bleef actief tot omstreeks 1925.
In het kader van het ambitieuze Blue4green-dossier, een Europees project om Brugge klimaatrobuust en -bestendig te maken, hebben we de ambitie om delen van dit historische ondergrondse netwerk te heractiveren. De eerste stap in dit proces omvat de inventarisatie: vertrekkende van het baanbrekende werk van Ernest Vandevijvere (1983) willen we alle leidingen, fonteinen, moersleutels en aanhorigheden samenbrengen in een digitale GIS-omgeving.
De historische binnenstad van Brugge herbergt verder nog een enorm archief aan onzichtbare ondergrondse structuren op het openbaar domein: naast bovenvermelde moerbuizen zijn er ook decentrale rioleringsstelsels, artesische waterputten, straatkelders en verdwenen kerkhoven rondom de vele middeleeuwse kerken. Die informatie zit verspreid over talloze bibliotheken, in diverse artikels, verslagen en archiefdragers. Ook deze informatie willen we systematisch en digitaal ontsluiten.
Jouw takenpakket speelt zich echter niet enkel achter een beeldscherm af. Binnen dit project werken we ook een participatief traject uit met de inwoners van de Brugse binnenstad. Wie heeft nog een stuk moerbuis in z’n kelder? En welke verhalen vloeien daar uit voort? Aan jou om hier mee je schouders achter te zetten.
Naast bovenstaande hoofdtaken word je ook ingeschakeld om mee te werken aan diverse aspecten van de Brugse stadsarcheologie, zoals het bijdragen aan handleidingen, het digitaliseren van oude grondplannen en fotonegatieven en dergelijke meer.
Een greep uit het takenpakket dat jou te wachten staat:
- Verzamelen van historische gegevens over het openbaar domein
- Inventariseren in QGIS en/of andere databasesystemen
- Assistentie van de publieksarcheoloog tijdens het hele traject (communicatie, educatie en participatie)
- Ondersteunen van de dagelijkse werking van de cel Stadsarcheologie
Bijkomende info
Gepost op 2025-03-12